П`ятниця, 15.10.2021, 23:36
Вітаю Вас Гість | RSS

Бердянська гімназія №1 "Надія"

Розклад дзвінків
Вчительська
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Нормативно-правова база

Основи здоров’я людини закладаються з дитинства. Здоров'я дітей і підлітків постійно продовжує погіршуватися не тільки через екологію, але в основному через фактори, пов'язані з харчуванням. Проблема правильної організації харчування школярів має не тільки медичне, а й велике соціальне значення, тому що є визначальним чинником усього наступного розвитку людини.

Сучасне навчання у школі потребує високого розумового та фізичного навантаження й супроводжується значними енерговитратами. Раціональне харчування дітей є необхідною умовою забезпечення їхнього здоров’я, стійкого імунітету, впливає на їхню працездатність і успішність. Достатня кількість поживних речовин і правильна культура споживання їжі не лише вберігають дитину від численних хворіб, а й роблять її бадьорішою і уважнішою.

Раціональне харчування учнів будується на дотриманні трьох основних принципів:

  • забезпечення відповідності енергетичної цінності раціону харчування енергозатратам організму;
  • задоволення фізіологічних потреб організму у визначеній кількості енергії і співвідношенні у харчових речовинах;
  • дотримання оптимального режиму харчування, тобто фізіологічно обґрунтованого розподілу кількості споживаної їжі протягом дня.

Їжа у школі має бути не тільки корисною, але й смачною і різноманітною. Тому в Україні розгорнуто реформу шкільного харчування. Новацій має зазнати не тільки склад шкільного меню та рецептури приготування, але й форми організації харчування, рекомендації до обладнання харчоблоків та роботи з постачальниками, а також підходи у формуванні культури здорового харчування у школярів, як наскрізної компетенції Нової української школи.

 

 

Основні законодавчі акти у галузі харчування дітей

Закони України:

"Про повну загальну середню освіту" ст.21, 22

"Про освіту" ст.56

"Про охорону дитинства"

"Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям"

"Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів"

"Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів"

"Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення"

"Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення безкоштовним харчуванням дітей, один з батьків яких загинув (пропав безвісти), помер під час захисту незалежності та суверенітету України"

"Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" (№474-IX від 16.01.2020 року)

 

Постанови КМУ:

"Норми харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку"
(№305 від 24 березня 2021 року)

"Про організацію харчування окремих категорій учнів у загальноосвітніх навчальних закладах"
(№856 19.06.2002 року)

"Про затвердження Порядку надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість
(№116 від 02.02.2011 року (із змінами, внесеними Постановою Кабінету Міністрів України від 18.01.2016 року №116))

"Про затвердження  Порядку надання статусу учасника бойових дій особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення"
(№413 від 20.08.2014 року)

"Про організацію харчування окремих категорій учнів  у загальноосвітніх навчальних закладах"
(№856 від 19 червня 2002 року (із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ  №850 від 04.06.2003 року))

 

Накази:

Наказ Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров'я України від 01.06.2005 року №242/329 «Порядок організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах»

Наказ Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров'я України від 15.08.2006 року №620/563 «Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах»

Наказ Міністерства охорони здоров'я України від 12.05.2010 року №400 «Про затвердження Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною»

Наказ Міністерства Аграрної політики та продовольства України від 01.10.2012 року №590 «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)»

Наказ Мінекономіки від 01.12.2020 року №2489 «Про внесення змін до Методичних настанов щодо розроблення, запровадження та використання постійно діючих процедур, як базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках в закладах освіти»

Наказ Мінекономіки від 03.12.2020 року №2532 «Про затвердження Гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти»

 

Інші нормативно-правові акти, що регулюють питання стосовно харчування дітей:

Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти затверджений наказом Міністерства охорони здоров'я України від 25.09.2020 року №2205

Рішення виконавчого комітету БМР від 21 серпня 2020 року №290 «Про внесення змін до рішення виконавчого комітету Бердянської міської ради від 10.12.2019р. №378 «Про організацію харчування здобувачів освіти у закладах загальної середньої освіти міста в 2020 році»



 

 

 

 

Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Жовтень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Бердянська гімназія №1 "Надія"© 2021
uCoz